Dan Darabonț a arătat că PMB a ajuns într-o situație de avarie deoarece nu există ordonator principal de credite, nu există nici director economic, deci nimeni nu poate să semneze pentru o sumă mai mare de un milion de lei.
„Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie să se plătească salariile, atât ale funcționarilor din primărie, cât și pentru angajații RATB și RADET. Deci discutăm despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit. Deci trebuie urgent să găsim o soluție pentru conducerea executivă a primăriei și pentru delegarea tuturor atribuțiilor și obligațiile aferente”, a spus Dan Darabonț.
Acesta a precizat că, pentru luni, la ora 14.00, este stabiltă o întâlnire a liderilor grupurilor politice din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) cu prefectul Capitalei, Paul Petrovan, în care se va căuta o soluție rapidă pentru a putea fi convocat CGMB, care să desemneze, conform legii, pe unul dintre viceprimari pentru a asigura interimatul.
Viceprimarul a explicat că doar Consiliul General este cel care poate scoate municipalitatea din impas printr-o hotărâre de delegare de competență.
În întâlnirea de la ora 14.00, ar urma să se stabilească un calendar de lucru pentru această săptămână care să includă inclusiv plenul CGMB, în care să se voteze conducerea executivă a primăriei.
Întrebat dacă are mai multe șanse el sau viceprimarul Cornel Pieptea, Darabonț a spus că trebuie lăsată „orice aroganță politicianistă” pentru că principaul obiectiv trebuie să fie organizarea pentru a putea trece cu bine de lunile de iarnă.
Darabonț a amintit că PSD este minoritar în CGMB, având doar 13 consilieri din totalul de 54.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistrații Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel București.
Directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost și el reținut, duminică seară, de procurorii DNA, în dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, primarul general al Capitalei ar fi primit mită 25.000 de euro, sâmbătă seară, banii, provenind de la patru denunțători, fiind duși la locuința primarului de șeful unei instituții din Primărie.
Ulterior, 5.000 de euro din banii primiți mită de Sorin Oprescu au fost găsiți asupra sa, în trafic, iar o parte la locuința acestuia, din Ciolpani, potrivit anchetatorilor.
Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.